«

»

Jul 01

Analsprickor och deras behandling

Fakta om Analsprickor

Analsprickor är sprickor eller fissurer i anus eller i den anala kanalen. De kan vara akuta eller kroniska, eller bara där för en vecka eller två. Analsprickor orsakas främst av trauma, läs ej medicinskt våld. Det finns dock sjukdomar som inte är traumatiskt som ändå förknippas analfissurer dessa bör tittas på om sprickor uppträder på runt analen.
Det primära symptomet för analsprickor är en möjlig smärta under och efter rörelser i den anala kanalen.

Andra symptom som kan uppstå är:

Blödningar, klåda och andra Illaluktande urladdningar. Analsprickor diagnostiseras och utvärderas genom visuell inspektion av anus och analkanalen av en legitimerad doktor. Analsprickor behandlas oftast med att. Förtjocka till bajset, eller mjuka upp avföringen. DU kommer att få ett recept på att äta en mer fiberrik kost. Därefter kommer du att få sitta annorlunda på toaletten så att det inte uppstår några analsprickor igen.

DU kan få komma till sjukhuset för en behandling av analsprickor, då tittar de visuellt i rumpan och gör en medicinsk bedömning. I vissa fall krävs rektoskopi något som inte är allt för uppskattat hos patienterna.

Vad är analsprickor?

En anala sprickor är ett sår i anusen (öppningen genom vilken avföring passerar ur kroppen) som sträcker sig uppåt i analkanalen. Sprickor är ett vanligt tillstånd hos anus och analkanalen och är ansvariga för 12% till 21% av besöken i en kolon och rektal (kolorektal) kirurg. De påverkar män och kvinnor lika och både de unga och de gamla. Sprickor orsakar vanligtvis smärta under tarmrörelser som ofta är svåra. Analfissur är den vanligaste orsaken till rektal blödning i spädbarn.

Analfissurer förekommer i den specialiserade vävnaden som leder anus och anala kanalen, kallad anoderm. På en linje precis inuti anusen  ändras huden  av de inre skinkorna till anoderm. I motsats till hud har anoderm inga hår, svettkörtlar eller talgkörtlar och innehåller ett större antal sensoriska nerver som känner lätt beröring och smärta. (Den överflödiga nerverna förklarar varför analfissurer är så smärtsamma.) Den hårlösa, körtelösa, extremt känsliga anodermen fortsätter för hela längden av analkanalen tills den möter avgränsningslinjen för ändtarmen, kallad tandlinjen. Är den distala 15 cm av tjocktarmen som ligger strax ovanför analkanalen.