«

»

Dec 30

Billiga tavlor ger glada konstnärer

Kan konst vara billigt? Billiga tavlor ger inte alltid arga konstnärer. Fler och fler av konstnärerna som producerar tavlor vill nå ut. Länge var det så att endast borgerligheten och samhällets toppskikt var det som syntes nere på de rökfyllda vernissagerna. Numera används butiker både i fysisk och sådana nätbutiker för att komma ut och få visa upp sina alster för en allt mer konstsugen publik. Det är inte sällan vi ser ett flertal gamla kulturelitister som skäller ut de unga konstnärerna eller de som har valt att följa med den nya tekniken. De skriver och gormar om att tavlor inte ska vara billiga utan de ska tas ett högt pris för konsten. Problemet för den ”vanliga” befolkningen är i det fallet att inga tavlor hamnar hos dem då de inte har råd.

Frågar du en konstnär så vill de oftast att deras tavlor ska nå ut så långt det går till en så stor publik som möjligt. Därefter så vill i stort sett alla konstnärer att deras tavlor framkallar känslor hos folk gärna medmänskliga känslor. Där faller det direkt om en tavla aldrig får vara billig. Billiga tavlor kräver dock att konstnären anpassar sig till det arbete som ska göras, det går inte längre att måla en tavla om året i början av din karriär. Främst då om den ska säljas billigt så kommer han eller hon inte att klara sitt uppehälle.

Det är också en myt att billiga tavlor på något sätt inte skulle hålla samma kvalitet, något som många konsthandlare hävdar. Allt för att hålla kvar deras kunder och fortsätta kunna ta ut ett högt pris för sina objekt. Sanningen ligger någonstans mittemellan, tavlor som är billiga är oftast gjorda lite enklare men inte på det sättet att ett otränat öga ser skillnaden. Det är också motivet och där finns det ingen skillnad vad du än betalar det går likväl att hitta ett fint motiv för fem kronor som för fem miljoner.